Klimaatbericht

Temperatuurrecords tonen opwarming Nederland

27 december 2017

In 2017 werden meerdere temperatuurrecords gebroken. Op zes dagen was het nog niet eerder zo warm sinds het begin van de metingen in De Bilt en op een dag in september nog nooit eerder zo koel. Dagrecords worden elk jaar gebroken en zijn sterk afhankelijk van de weersituatie op dat moment. Een analyse van het jaarlijkse aantal hitte- en kouderecords laat zien dat het weer in Nederland verandert.

Kansen op records

Aan de hand van een dagelijkse temperatuurreeks kan voor ieder jaar het aantal dagrecords bepaald worden. Per definitie worden er het eerste jaar 365 records gevestigd. In ieder daarop volgend jaar kunnen de gemeten temperaturen worden vergeleken met historische metingen en kan het aantal records geteld worden. In een klimaat dat niet verandert neemt het verwachte aantal records ieder jaar af (grijze lijn in Figuur); het aantal hitte- en kouderecords is zonder klimaatverandering ieder jaar ongeveer gelijk (ratio 1). In een opwarmend klimaat worden meer hitterecords gevestigd dan verwacht, en is het aantal kouderecords lager (ratio > 1).

Nederlandse records tonen opwarming

De reeks maximum temperaturen gemeten in De Bilt laat het patroon van een opwarmend klimaat zien. Het begin van de reeks vertoont de verwachte sterke afname van het aantal records, heel dichtbij de theoretische verwachting (figuur links voor 1901-1920). Schommelingen rond de theoretische lijn worden veroorzaakt door de wisselvalligheid van het weer.

De laatste jaren zijn er aanzienlijk meer hitterecords dan kouderecords (figuur rechts). Sinds 2000 zijn er 14 kouderecords en 149 hitterecords gevestigd (ratio 11, figuur onder). In een wereld zonder klimaatverandering zouden dat er ongeveer 58 van ieder geweest moeten zijn. Dat het klimaat in Nederland opwarmt is dus ook in de temperatuurrecords duidelijk te zien.

KNMI-klimaatbericht door Karin van der Wiel

Figuur: Aantal koude- en hitterecords per jaar op basis van de gehomogeniseerde reeks maximumtemperaturen in De Bilt en de ratio hitte/koude records per 10 jaar. De tijdreeks De Bilt beslaat de periode 1901-2017.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten