Foto van een dubbele regenboog en bui.
Foto: Tessa Schutte

Natte juli, maar qua temperatuur en zonneschijn normaal

31 juli 2023

Het was een natte juli, met bijna elke dag wel neerslag. De gemiddelde temperatuur was 18,1°C en lag daarmee net iets onder het klimatologische gemiddelde van 18,3°C. Met gemiddeld over het land 110 millimeter neerslag tegen normaal 78 millimeter (berekend over de automatische weerstations), was juli nat. Gemiddeld scheen de zon 213 uren, tegen 220 uren normaal en week daarmee nauwelijks af. Ook al voelde het voor velen misschien niet zo, we kunnen de maand juli daarmee dit jaar qua temperatuur en zonneschijn vrij normaal noemen.

Juli begon nat en koel, met maximumtemperaturen van circa 20°C. Een complex lagedrukgebied boven Scandinavië zorgde voor actieve storingen. Op 5 juli groeide een van deze randstoringen uit tot de zeer zware zomerstorm Poly, één van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. In Arcen werd op 9 juli deze maand de hoogste temperatuur bereikt: 34,8°C. De laagste temperatuur in juli werd op 21 juli bereikt, met precies 7,0°C op vliegveld Eelde.  

Zeer zware zomerstorm Poly  

Storm Poly kwam in de ochtend van 5 juli aan land bij de Noord-Hollandse kust, met op het KNMI-station IJmuiden een uurgemiddelde wind van 11 Bft en zeer zware windstoten tot 146 km/uur. Poly trok vervolgens noordoostwaarts over het land. In Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied stond hiervoor code rood uit. In Zuid-Holland, Groningen, Drenthe en Overijssel gold code oranje en in de rest van het land code geel. Op basis van het stormgetal komt Poly op de zevende plaats in de lijst met zwaarste zomerstormen sinds 1970.  

Onweersbuien  

Op 9 juli naderde het koufront behorende bij de Atlantische depressie ons land. Door de stevige onweersbuien met hagel en (zware) windstoten stond code oranje uit in het oosten van het land. In de loop van de rest van de maand zorgde een actieve depressie weer voor wisselvallig weer, met actieve storingen (13 t/m 18 juli en 22 t/m 24 juli).  

Gemiddeld regende het beduidend vaker dan normaal, met 55 neerslaguren tegen een klimatologisch gemiddelde van 40 uur.

Neerslag  

Met gemiddeld over het land 110 millimeter neerslag tegen normaal 78 millimeter (berekend over de automatische weerstations), was juli nat. Gemiddeld regende het ook beduidend vaker dan normaal, met 61 neerslaguren tegen een klimatologisch gemiddelde van 40 uur. Het natst was het in het noordoosten en oosten van het land, met op uitgebreide schaal 100-130 millimeter en plaatselijk zelfs meer dan 150 millimeter in delen van Friesland en Drenthe. In het zuidwesten viel de helft minder neerslag met circa 60 millimeter in het westen van Zeeuws Vlaanderen. Deze grote verschillen waren vooral het gevolg van het vaak buiige karakter van de neerslag, waarbij de buien vaak het zwaarst waren in het noordoosten en oosten. Ook de restanten van tropische orkaan Don zorgde voor een uitermate somber en regenachtige dag op 27 juli en en de laatste 36 uur waren nat met plaatselijk 40 millimeter neerslag in het westen.

Juli in Nederland normaal, wereldwijd naar verwachting de heetste maand ooit  

De maand juli telde in De Bilt 24 warme dagen (20°C of meer), ongeveer de normale hoeveelheid (het klimatologische gemiddelde is 23). Het aantal zomerse (zes) en tropische dagen (één) in De Bilt lag wel duidelijk onder het gemiddelde, normaal zijn dat er respectievelijk negen en twee. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en Copernicus, de klimaatorganisatie van de EU, verwachten dat juli 2023 wereldwijd de heetste maand ooit gemeten wordt. Metingen laten al zien dat de eerste drie weken van juli de warmste periode wereldwijd was sinds het begin van de metingen. Vooral de hittegolven in grote delen van Noord-Amerika, Azië en Europa springen in het oog. 

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

Voorlopig overzicht, De Bilt, 2 augustus 2023. Lees het volledige weeroverzicht van juli

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Montreal Protocol is meest succesvolle internationale milieuverdrag ooit

    Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor de bescherming van de ozo...

    16 september 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe een landverschuiving op Groenland de aarde negen dagen lang liet trillen

    In september 2023 zorgde een grote aardverschuiving in Oost-Groenland ervoor dat de aarde negen d...

    13 september 2024 - Nieuwsbericht
  3. Ambitie 2035: bijdragen aan een veilig en leefbaar Nederland

    De KNMI-ambities voor de komende jaren worden vastgelegd in het nieuwe Meerjarig Strategisch Plan...

    12 september 2024 - Nieuwsbericht
  4. Van zomerbuien in het binnenland naar najaarsbuien aan de kust

    Afgelopen zomer was het opvallend vaak noodweer in het oosten van het land, met naast onweer ook ...

    11 september 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten