onweerswolken
Foto: Gijs de Rijcke

Warmste juni sinds 1901

01 juli 2021

Na een zeer koude lente barstte de zomer in juni los. Met een gemiddelde temperatuur van 18,2 °C tegen normaal 16,2 °C was het de warmste juni sinds 1901, het begin van de metingen. Op de tweede plek staat 2019 met 18,1 °C. Het was ook nat. We gaven twee keer code oranje uit voor onweersbuien.

De eerste dag van de maand was meteen de eerste officiële zomerse dag (25 °C of hoger) van het jaar. Op wat onweersbuien met lokaal veel neerslag na was het de eerste helft van de maand rustig en droog. Op 13 juni koelde het ’s nachts flink af, toen werd op vliegbasis Twenthe de laagste temperatuur van de maand geregistreerd: 4,8 °C.

Vanaf 16 juni liepen de temperaturen flink op, in het zuiden en oosten van het land werd het drie dagen achter elkaar boven 30 °C. In De Bilt was op 17 juni met 30,8 °C in De Bilt de eerste tropische dag (30 °C of hoger) van dit jaar een feit. Het warmst werd het in Hupsel: 34 °C. Daarna werd het wisselvalliger. De laatste dagen van de maand verliepen druilerig met temperaturen onder normaal. 

Twee keer code oranje vanwege onweersbuien

Delen van Nederland hadden 18 juni te maken met hevig noodweer. Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, werd getroffen door een valwind. In het midden en noorden van het land gold code oranje vanwege de kans op zware onweersbuien. Op 29 juni gold code oranje in Limburg. De onweersbuien bleven lange tijd boven dezelfde plek hangen en zorgden voor grote hoeveelheden neerslag en lokaal overstromingen. 

Natst langs de westkust, droogst in het midden van het land

Juni was nat, maar door het buiige karakter van de neerslag waren de lokale verschillen groot. Het natst was het in het noordwesten met lokaal 170-195 millimeter. Ook Zeeland en het zuidoosten van Limburg waren zeer nat met lokaal 140-160 millimeter. De minste neerslag viel in een strook over het midden van het land met 45-65 millimeter neerslag. 

Eerste helft zeer zonnig, laatste deel somber

Met gemiddeld over het land 247 uren zon tegen 214 uur normaal was het zonnig. Vooral de eerste helft van de maand was zeer zonnig. De laatste tien dagen van de maand eindigden juist somberder dan normaal. 


Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020 

Lees het volledige weeroverzicht van juni 2021
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten