Nieuwsbericht

Weinig mooie dagen in warme zomer

20 augustus 2016

Aan warmte geen gebrek maar toch is deze wisselvallige zomer voor velen teleurstellend. Een langere periode met standvastig weer zit er nog altijd niet in en over twee weken eindigt de meteorologische zomer alweer. Het aantal mooie dagen blijft dit jaar ver achter bij het langjarig gemiddelde. Vrijwel dagelijks viel er ergens in het land wel regen.

Het KNMI houdt statistieken bij van het aantal mooi-weerdagen, de zogenaamde ADS-dagen. Een ADS-dag is een zonnige en nagenoeg droge dag met een bovennormale temperatuur. Gewoonlijk telt de zomer 20 ADS-dagen, deze zomer tot nu toe slechts 8, drie in juni en vier in juli. Ook het voorjaar telde weinig mooie dagen waardoor de teller voor dit jaar op 20 staat, terwijl dat er gemiddeld 50 per jaar zijn. De komende weken komen er waarschijnlijk nog een aantal bij maar voorlopig is dit het kleinste aantal sinds 1996. Toen leverde het hele jaar 27 mooi-weerdagen op.   

Opvallend is het kleine aantal zomerse dagen (25,0 graden of meer), terwijl de gemiddelde temperatuur ruim boven normaal ligt

De Bilt noteerde tot nu toe 13 zomerse dagen tegen 21 normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010) in de hele zomer. Op slechts één dag werd het meer dan 30 graden tegen vier tropische dagen normaal. Het hoge gemiddelde van de zomer is voornamelijk te danken aan de relatief warme nachten.

 

De zomer is dit jaar warm maar door het wisselvallige weer blijft het aantal mooie dagen ver achter bij het gemiddelde ©Jannes Wiersema

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Opwarming noordelijk halfrond heeft de 1,5 graad bereikt

  In het Klimaatakkoord van Parijs, vandaag zes jaar geleden, is vastgelegd de mondiale opwarming t...

  30 november 2021 - Nieuwsbericht
 2. Tropische orkanen sparen BES-eilanden dit jaar

  Na een vroege start in mei van het orkaanseizoen in Caribisch Nederland, werd het op de Atlantisc...

  23 november 2021 - Nieuwsbericht
 3. Uitbreiding vulkaanmonitoring op de Caribische eilanden Saba en St. Eustatius

  In Caribisch Nederland, op de eilanden van Saba en St. Eustatius, liggen de vulkanen Mount Scener...

  22 november 2021 - Nieuwsbericht
 4. Methaanemissies volgen vanuit de ruimte

  Om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan hebben meer dan honderd landen beloofd om de uits...

  18 november 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten