Nieuwsbericht

Windhoos in Wijk bij Duurstede

04 november 2013

De windhoos die 3 november voor grote ravage in Wijk bij Duurstede heeft gezorgd, ontstond in een actieve buienlijn die urenlang over het midden van het land trok. Deze buien gingen gepaard met hagel en onweer.

Boven Zuid-Holland ontwikkelde zich rond 14.00 uur in de buienlijn een zogenaamde supercel. Dit type buien heeft een eigen circulatie met afwijkende windsnelheden en windrichtingen in de boven- en onderlaag. Hierdoor kan zich een windhoos ofwel tornado vormen.

Rond 15.00 uur ontstond een dergelijke wervelwind in de buurt van Everdingen die als een trechtervormige slurf onder de onweerswolken zichtbaar was. De windhoos trok met de buien mee en veroorzaakte kort daarna schade in Wijk bij Duurstede. In zo’n twee minuten tijd trok de tornado over een smalle strook van ongeveer 2 kilometer lang en 60 meter breed.
Later in de middag is er ook in de omgeving van Arnhem een tornado gezien. Deze wervelwind deed zich voor onder een bui die ontstond kort achter de eerste supercel.

Door de sneldraaiende wind en grote luchtdrukverschillen laat een wervelwind een spoor van vernielingen achter. De grootte van de schade ligt voornamelijk aan de plek waar de windhoos overheen is getrokken. Zo zal een wervelwind in een stedelijke omgeving meer schade aanrichten dan in een landelijk gebied.

Wervelwinden of tornado’s duren zeer kort en komen ieder jaar in Nederland wel eens voor. Jaarlijks zo’n een tot drie keer. Deze plotseling optredende weerfenomenen zijn zeer lokaal en daardoor vrijwel niet te voorspellen.

Tornado in de buurt van Arnhem op zondag 3 november 2013 toen flinke onweersbuien lokaal vergezeld van tornado's over ons land trokken (foto: Wilfred Janssen)
Tornado in de buurt van Arnhem op zondag 3 november 2013 toen flinke onweersbuien lokaal vergezeld van tornado's over ons land trokken (foto: Wilfred Janssen)
Radarbeeld De Bilt: reflectiviteit op 15.10 uur waarbij een haakvorm is te zien. Hierbinnen bevindt zich de tornado. Bron: KNMI
Beeld van neerslagradar in De Bilt (kruisje): reflectiviteit op 15.10 uur waarbij in de cirkel een haakvorm is te zien. Hierbinnen bevindt zich de tornado. Bron: KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

    Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

    15 mei 2024 - Nieuwsbericht
  2. Meer zon in de lente

    Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

    14 mei 2024 - Klimaatbericht
  3. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

    Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

    13 mei 2024 - Nieuwsbericht
  4. Wat iedereen zou moeten weten over de opwarming van de aarde

    Regelmatig hoor je dat weer nieuwe temperatuurrecords worden gebroken. Hier zetten we wat feiten ...

    08 mei 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten