Klimaatbericht

Zeevlam aan het strand

12 juni 2018

Wie eind mei en begin juni in de duinen nog in de warme zon liep, stuitte op weg naar het strand vaak op een muur van mist. Er was regelmatig een fascinerend verschijnsel aan de kust te bewonderen: zeevlam. Ondanks de hoge temperaturen en zonnig weer – het was de warmste meimaand ooit gemeten – was het direct aan de kust vaak een stuk koeler en grijzer.

Muur van mist

Zeevlam is zeemist die ontstaat doordat warme en vochtige lucht over een oppervlak beweegt dat koud is, waardoor de lucht afkoelt tot het dauwpunt, de temperatuur waarbij de waterdamp condenseert. Dit gebeurt vaak in de lente en zomer als warme vochtige lucht vanuit Zuid-Europa wordt aangevoerd boven land, en vervolgens naar de relatief koele zee beweegt. Als deze mist bij mooi weer weer richting het land beweegt, lost die overdag boven het warme land vaak snel op. In het gebied waar de mist oplost gebeurt dat vaak op spectaculaire wijze en is het fenomeen zeevlam te bewonderen. Op de satellietfoto (figuur 2) is een haarscherpe overgang van mist naar geen mist te zien. De mist lijkt aan de kust ‘vastgeplakt’ te zijn. Als de zeemist toch verder het land opkomt, zie je soms een muur van mist op je afkomen.

Lastig voor weermodellen

Het is soms lastig om een weersverwachting voor deze zeemist te geven. Vaak is het wel duidelijk of er mist op zee ontstaat. Maar of deze ook de kust opkomt en het land intrekt is afhankelijk van onder meer  de windkracht en -richting. Is de wind aflandig en krachtig genoeg dan zal er geen zeemist ontstaan. Is er weinig wind, dan lost de mist boven land op, maar kan later in de middag een zeewind opsteken waarbij de mist toch weer het land opkomt. Bij noordelijke of westelijke wind is er grotere kans op mist aan de kust. Daarnaast zijn eventuele (onweers)buien die vanuit land de zee optrekken een factor van belang. Deze kunnen tijdelijk de mist ‘wegblazen’ maar met het extra vocht dat ze aanleveren kan de mist ook weer snel terugkomen. De meteoroloog maakt voor zijn advies gebruik van een combinatie van modeluitkomsten en waarnemingen. Dit is maatwerk op korte termijn (‘nowcasten’).

 

KNMI-klimaatbericht door Ruben IJpelaar

 

Figuur 1. Zeevlam, een muur van mist. Foto: Jannes Wiersema.
Figuur 1. Zeevlam, een muur van mist. Foto: Jannes Wiersema.
Figuur 2. Satellietbeeld van zeevlam 20 mei 2018 13:10 bij noordwestkust. Bron: Dundee University.
Figuur 2. Satellietbeeld van zeevlam 20 mei 2018 13:10 bij noordwestkust. Bron: Dundee University.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Ontdooiend permafrost versterkt opwarming

    Grote delen van de bodem in Siberië, Scandinavië en Canada zijn permanent bevroren. Deze permafro...

    18 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Japanse kersenbomen bloeien steeds vroeger

    Japanse kersenbomen komen steeds vroeger in het seizoen in bloei: ruim tien dagen eerder dan sind...

    13 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Arctisch zee-ijs neemt af, maar kent de afname een kantelpunt?

    Rond deze tijd van het jaar is de ijsbedekking in het noordpoolgebied op z'n hoogst. Door de opwa...

    11 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Europees hitterecord is nu officieel 48,8°C

    De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft officieel vastgelegd dat het temperatuurrecord ...

    08 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten