seismisch netwerk noord-nederland in 2019
©KNMI

Zwaarste aardbeving in Groningen-gasveld 10 jaar geleden

15 augustus 2022

Bij Huizinge vond 16 augustus 2012 's avonds een aardbeving plaats van 3,6 magnitude op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Groningen gemeten.

De oorzaak van de aardbeving in de Groningse gemeente Loppersum was gaswinning. De beving werd tien jaar geleden sterk gevoeld in een groot gebied en zorgde voor veel (schade)meldingen. De dag daarvoor was er al een aardbeving geweest in het noordoosten van Groningen. Deze beving bij Leermens op 15 augustus 2012 was lichter - 2,4 op de schaal van Richter - maar ook voelbaar.

Na de beving bij Huizinge is het KNMI-meetnetwerk uitgebreid

Na de beving bij Huizinge is het meetnetwerk van het KNMI uitgebreid. In de loop der jaren zijn er meer seismische meetinstrumenten geplaatst waardoor de het netwerk steeds kleinere aardbevingen kan meten. 


Terugblik laatste 10 jaar

Het aantal geïnduceerde aardbevingen verschilt per jaar. Het hoogst aantal bevingen met een magnitude groter dan 1,5 is geregistreerd in 2013 (30). Sindsdien ligt dit jaarlijkse aantal een stuk lager. Het varieert de laatste jaren rond de 15 en in 2021 waren er 12 aardbevingen. 

Het totale aantal aardbevingen in het Groningenveld was vorig jaar wel hoger dan in 2020. De dalende trend van de laatste jaren stagneert daarmee. Vanwege de uitbreiding van het meetnetwerk gaan we om jaren te kunnen vergelijken uit van aardbevingen van magnitude 1,5 en hoger.

Gaswinning in Noord-Nederland

Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland

Sinds de jaren zestig wint Nederland aardgas uit de bodem van Noord-Nederland. Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland. De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen op 26 december 1986 en had een magnitude van 2,8. Het gas wordt gewonnen uit een laag zandsteen op een diepte van 3 kilometer. Door de gaswinning klinkt de zandsteenlaag in. Langs breuken in deze laag ontstaat er een spanningsverschil, wat op een bepaald moment leidt tot een plotselinge verschuiving: een aardbeving. 

Naast geïnduceerde bevingen treden in Nederland ook natuurlijke bevingen op. De zwaarste natuurlijke beving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter was op 13 april 1992 bij Roermond. 

In deze video beantwoordt Läslo Evers, hoofd seismologie KNMI, drie veelgestelde vragen over aardbevingen door gaswinning.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Zomer bijna net zo nat als winter

  Je zou het misschien niet denken, maar in Nederland valt er in de zomer bijna net zo veel neersla...

  25 mei 2023 - Nieuwsbericht
 2. Waar blijft de eerste zomerse dag?

  Het voelt alsof we dit jaar lang moeten wachten op die eerste zomerse dag. En dat is ook zo. Gemi...

  24 mei 2023 - Nieuwsbericht
 3. Nieuwe temperatuurrecords verwacht in de komende 5 jaar

  Het is vrijwel zeker dat in de komende vijf jaar de wereldwijde temperatuur een nieuwe recordhoog...

  19 mei 2023 - Nieuwsbericht
 4. Wispelturige lenteregens

  Dit voorjaar wordt één van de natste lentes sinds 1906, het begin van onze neerslagmetingen. De v...

  17 mei 2023 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten