seismisch netwerk noord-nederland in 2019
©KNMI

Zwaarste aardbeving in Groningen-gasveld 10 jaar geleden

15 augustus 2022

Bij Huizinge vond 16 augustus 2012 's avonds een aardbeving plaats van 3,6 magnitude op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Groningen gemeten.

De oorzaak van de aardbeving in de Groningse gemeente Loppersum was gaswinning. De beving werd tien jaar geleden sterk gevoeld in een groot gebied en zorgde voor veel (schade)meldingen. De dag daarvoor was er al een aardbeving geweest in het noordoosten van Groningen. Deze beving bij Leermens op 15 augustus 2012 was lichter - 2,4 op de schaal van Richter - maar ook voelbaar.

Na de beving bij Huizinge is het KNMI-meetnetwerk uitgebreid

Na de beving bij Huizinge is het meetnetwerk van het KNMI uitgebreid. In de loop der jaren zijn er meer seismische meetinstrumenten geplaatst waardoor de het netwerk steeds kleinere aardbevingen kan meten. 


Terugblik laatste 10 jaar

Het aantal geïnduceerde aardbevingen verschilt per jaar. Het hoogst aantal bevingen met een magnitude groter dan 1,5 is geregistreerd in 2013 (30). Sindsdien ligt dit jaarlijkse aantal een stuk lager. Het varieert de laatste jaren rond de 15 en in 2021 waren er 12 aardbevingen. 

Het totale aantal aardbevingen in het Groningenveld was vorig jaar wel hoger dan in 2020. De dalende trend van de laatste jaren stagneert daarmee. Vanwege de uitbreiding van het meetnetwerk gaan we om jaren te kunnen vergelijken uit van aardbevingen van magnitude 1,5 en hoger.

Gaswinning in Noord-Nederland

Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland

Sinds de jaren zestig wint Nederland aardgas uit de bodem van Noord-Nederland. Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland. De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen op 26 december 1986 en had een magnitude van 2,8. Het gas wordt gewonnen uit een laag zandsteen op een diepte van 3 kilometer. Door de gaswinning klinkt de zandsteenlaag in. Langs breuken in deze laag ontstaat er een spanningsverschil, wat op een bepaald moment leidt tot een plotselinge verschuiving: een aardbeving. 

Naast geïnduceerde bevingen treden in Nederland ook natuurlijke bevingen op. De zwaarste natuurlijke beving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter was op 13 april 1992 bij Roermond. 

In deze video beantwoordt Läslo Evers, hoofd seismologie KNMI, drie veelgestelde vragen over aardbevingen door gaswinning.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Zulke zachte februaritemperaturen kwamen vroeger niet voor

  Februari 2024 gaat de boeken in als de zachtste februari sinds het begin van de metingen in 1901....

  01 maart 2024 - Klimaatbericht
 2. Zeer zachte, natte, stormachtige en sombere winter

  De winter was zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 6,3 °C graden tegen 3,9 °C normaal. F...

  29 februari 2024 - Nieuwsbericht
 3. Het verleden als sleutel voor de toekomst

  De aarde warmt op doordat de hoeveelheid CO2 in de lucht toeneemt. Maar hoe gevoelig het klimaat ...

  28 februari 2024 - Klimaatbericht
 4. Ontbossing en klimaatverandering duwen het Amazoneregenwoud richting een kantelpunt

  Het Amazoneregenwoud is door ontbossing en andere menselijke activiteiten steeds kwetsbaarder gew...

  26 februari 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten