seismisch netwerk noord-nederland in 2019
©KNMI

Zwaarste aardbeving in Groningen-gasveld 10 jaar geleden

15 augustus 2022

Bij Huizinge vond 16 augustus 2012 's avonds een aardbeving plaats van 3,6 magnitude op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Groningen gemeten.

De oorzaak van de aardbeving in de Groningse gemeente Loppersum was gaswinning. De beving werd tien jaar geleden sterk gevoeld in een groot gebied en zorgde voor veel (schade)meldingen. De dag daarvoor was er al een aardbeving geweest in het noordoosten van Groningen. Deze beving bij Leermens op 15 augustus 2012 was lichter - 2,4 op de schaal van Richter - maar ook voelbaar.

Na de beving bij Huizinge is het KNMI-meetnetwerk uitgebreid

Na de beving bij Huizinge is het meetnetwerk van het KNMI uitgebreid. In de loop der jaren zijn er meer seismische meetinstrumenten geplaatst waardoor de het netwerk steeds kleinere aardbevingen kan meten. 


Terugblik laatste 10 jaar

Het aantal geïnduceerde aardbevingen verschilt per jaar. Het hoogst aantal bevingen met een magnitude groter dan 1,5 is geregistreerd in 2013 (30). Sindsdien ligt dit jaarlijkse aantal een stuk lager. Het varieert de laatste jaren rond de 15 en in 2021 waren er 12 aardbevingen. 

Het totale aantal aardbevingen in het Groningenveld was vorig jaar wel hoger dan in 2020. De dalende trend van de laatste jaren stagneert daarmee. Vanwege de uitbreiding van het meetnetwerk gaan we om jaren te kunnen vergelijken uit van aardbevingen van magnitude 1,5 en hoger.

Gaswinning in Noord-Nederland

Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland

Sinds de jaren zestig wint Nederland aardgas uit de bodem van Noord-Nederland. Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland. De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen op 26 december 1986 en had een magnitude van 2,8. Het gas wordt gewonnen uit een laag zandsteen op een diepte van 3 kilometer. Door de gaswinning klinkt de zandsteenlaag in. Langs breuken in deze laag ontstaat er een spanningsverschil, wat op een bepaald moment leidt tot een plotselinge verschuiving: een aardbeving. 

Naast geïnduceerde bevingen treden in Nederland ook natuurlijke bevingen op. De zwaarste natuurlijke beving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter was op 13 april 1992 bij Roermond. 

In deze video beantwoordt Läslo Evers, hoofd seismologie KNMI, drie veelgestelde vragen over aardbevingen door gaswinning.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten