Zwerm aardbevingen in Zuid-Limburg

09 april 2021

In Limburg heeft zich sinds 8 april een serie natuurlijke aardbevingen voorgedaan. Het merendeel van de bevingen vond plaats bij Voerendaal, waar ook de zwaarste beving plaatsvond met een magnitude van 1,8. 

Een serie aardbevingen wordt een aardbevingszwerm genoemd, waarbij geen duidelijk hoofdschok is maar meerdere kleine aardbevingen in dezelfde regio optreden. De zwerm vindt plaats nabij Heerlen. De meeste bevingen vonden vlak na elkaar plaats in de nacht naar donderdag 8 april om 0.48 uur (22.48 uur UTC). De magnitudes variëren tussen de 0,6 en 1,8, op een diepte van 7 kilometer.

Bewegingen in de regio rond de Feldbissbreuk

De belangrijkste oorzaak van de aardbevingenzwerm zijn bewegingen in de regio rond de Feldbissbreuk door tektonische spanningen in de ondergrond. Dit kan maanden duren. Het kan een voorbode zijn van een grote(re) schok, deze kleinere aardbevingen worden dan de voorschokken genoemd.

Een mogelijke tweede oorzaak is een na-ijl effect van de steenkolenwinning in dat gebied. In de tijd dat er nog steenkool werd gewonnen werd grondwater uit de mijnen weggepompt. Dat krijgt nu de kans om weer op te wellen en kan dan fungeren als smeermiddel voor breuken, maar deze verklaring is nog hypothetisch.

De Feldbissbreuk is de zuidelijke begrenzing van de Roerdalslenk, die vanuit Duitsland Nederland in loopt. De noordelijke begrenzing wordt gevormd door de Peelrandbreuk, waar nabij Roermond op 13 april 1992 een magnitude 5,8 aardbeving plaatsvond.

Eerdere zwermen

Het gebied rondom Voerendaal wordt wel vaker getroffen door een aardbevingszwerm. In 2018 waren er meerdere aardbevingen en in 2001 trad een zwerm op met 130 kleinere aardbevingen. 
 

kaart met locatie met aardbevingen in Zuid-Limburg tot 11 april 2021
Figuur 1: Locatie met aardbevingen in Zuid-Limburg, tot 11 april 2021 ©KNMI
Kaart van de belangrijkste tektonische structuren in de ondergrond van zuidwestelijk Nederland, noordoostelijk België en het westen van Noordrijn-Westfalen. In het midden de Feldbissbreuk.
Figuur 2: Kaart van de belangrijkste tektonische structuren in de ondergrond van zuidwestelijk Nederland, noordoostelijk België en het westen van Noordrijn-Westfalen. In het midden de Feldbissbreuk. (Bron: Wikipedia)

Update kaartje met aardbevingen, 11 april 2021

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten