De herfst was nat. In Noord-Holland was het lokaal zelfs een van de vijf natste herfsten in ruim een eeuw. Is hiermee de droogte nu eindelijk voorbij?
Alhoewel de meeste neerslag in het westen van het land viel, is er ook in het oosten en zuidoosten van het land, waar de droogte het grootst was, op de meeste plaatsen meer neerslag dan normaal gevallen (figuren 1 en 2). Het neerslagtekort dat in de zomer is opgebouwd wordt hiermee geleidelijk hersteld en het grondwater weer aangevuld.
In veel gebieden is dan ook geen sprake meer van droogte en zijn de water- en rivierstanden weer op peil. Ook het vocht in de bovenste bodemlagen en het grondwater is daar weer op peil.
Op de hoger gelegen zandgronden in het oosten van het land, zoals de Sallandse Heuvelrug, de Hondsrug en de Maashorst zijn er echter nog wel problemen door de droogte. Op KNMI meetstation Volkel, dichtbij natuurgebied de Maashorst, viel deze herfst de minste neerslag, 20 millimeter minder dan het langjarig gemiddelde. Het neerslagtekort is daar nog steeds zo hoog dat dit jaar tot de 5 procent droogste jaren behoort (figuur 3). De grondwaterstand ligt hier nog steeds circa 80 centimeter onder het langjarig gemiddelde. Ook in Twente en de Achterhoek liggen de grondwaterpeilen op de hoge zandgronden nog enkele centimeters tot decimeters onder normaal.
De droogte is dus nog niet overal voorbij en na deze natte herfst is er nog een natte winter nodig om de grondwaterstanden overal weer op het normale peil te krijgen.
Door de klimaatverandering worden de winters als het ware steeds korter. Hoe snel gaat dat?
26 januari 2023 - KlimaatberichtDe aarde warmt op. De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afk...
24 januari 2023 - KlimaatberichtDe kans is steeds groter dat de gemiddelde temperatuur van de koudste winterweek in Nederland bov...
19 januari 2023 - KlimaatberichtNiet eerder werd in begin januari zo weinig zee-ijs waargenomen rondom Antarctica (waar het nu zo...
17 januari 2023 - Klimaatbericht