Nieuwsbericht

Koninklijke onderscheidingen voor Pieternel Levelt en Geert Jan van Oldenborgh

26 april 2021

Bij de lintjesregen hebben KNMI’ers Pieternel Levelt en Geert Jan van Oldenborgh vandaag koninklijke onderscheidingen ontvangen. Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur van het KNMI, laat weten hoe verdiend deze prachtige onderscheidingen zijn en hoe ongelofelijk trots we zijn om Pieternel en Geert Jan als collega’s te mogen hebben.

Pieternel Levelt

Pieternel Levelt is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Levelt krijgt het lintje als waardering voor haar inzet voor de satellietinstrumenten OMI en TROPOMI, waarmee Nederland voorop loopt op het gebied van satellietmetingen van luchtkwaliteit en broeikasgassen.

Levelt heeft zich ingespannen voor internationale samenwerking op gebied van satellietmetingen van atmosferische samenstelling, en voor de ontwikkeling van nieuwe satellietinstrumentatie. In de afgelopen jaren is ze vaak in de media opgetreden om het belang van de satellietmetingen te laten zien, bijvoorbeeld de afname van luchtvervuiling tijdens de coronacrisis. Als hoogleraar aan de TU Delft is ze een rolmodel voor vrouwen op het gebied van wetenschap en techniek.

Levelt vertrekt binnenkort naar de Verenigde Staten, waar ze directeur ACOM (Atmospheric Chemistry Observations & Modelling) wordt bij het National Center for Atmospheric Research (NCAR) te Boulder (Colorado).

Geert Jan van Oldenborgh

Geert Jan van Oldenborgh is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De bijdrage van Van Oldenborgh aan de klimaatwetenschap is groot. Hij werkt sinds 1996 bij het KNMI. Aanvankelijk richtte zijn werk zich op de dynamiek en voorspelbaarheid van El Niño. Als “bijproduct” van dit werk schreef hij een computerprogramma waarmee hij weer- en klimaatdata kan koppelen en analyseren: de KNMI Climate Explorer. Het werd een groot succes.

Daarnaast heeft Van Oldenborgh bijgedragen aan beoordelingsrapporten van het IPCC, het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties.

Ook heeft Van Oldenborgh aan de basis gestaan van de wetenschap van klimaatattributie, hoe klimaatverandering van invloed is op extreem weer. Als erkenning voor dit werk is hij ook aangesteld als buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Oxford.

Van Oldenborgh kan op een heldere en toegankelijke wijze uitleg geven over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, en daarom wordt hij regelmatig gevraagd om extreme weergebeurtenissen te duiden in de media.

Aan mw Pieternel Levelt wordt de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt
Uitreiking Koninklijk Onderscheiding aan Pieternel Levelt (foto: BDU Media)
Aan de heer Geert Jan van Oldenborgh is een koninklijke onderscheiding uitgereikt
Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan Geert Jan van Oldenborgh

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Komt dit extreme weer door klimaatverandering?

  Nadat er extreem weer is opgetreden volgt vaak direct de vraag wat de rol van klimaatverandering ...

  17 mei 2021 - Nieuwsbericht
 2. Warmere klimaatzone kruipt Alaska binnen

  Delen van Alaska zijn door klimaatverandering hun subarctisch klimaat kwijtgeraakt. Met het vasts...

  11 mei 2021 - Nieuwsbericht
 3. IJsvrije Poolzee voedt zwaardere sneeuwval

  Zware sneeuwval neemt in intensiteit toe in Noord-Europa, ondanks dat er gemiddeld minder sneeuw ...

  07 mei 2021 - Nieuwsbericht
 4. April was bijzonder koud

  Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,7°C tegen een langjarig gemiddelde van 9,8°C was ...

  04 mei 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- & klimaatberichten