In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle bekende factoren was het aardoppervlak vorig jaar ongeveer 0,2 °C warmer dan klimaatwetenschappers konden verklaren. Een nieuwe studie laat zien dat dit verschil grotendeels kan worden uitgelegd door minder bewolking, met name over de Atlantische Oceaan. De oorzaak van die afname in bewolking is niet helemaal duidelijk.
Het jaar 2023 ging de recordboeken in als het warmste jaar ooit gemeten. De wereldgemiddelde opwarming bereikte bijna +1,5 °C boven het pre-industriële niveau. Het is zo goed als zeker dat 2024 dit jaarrecord weer zal verbreken en de grens van +1.5 °C zal passeren. Dat wil niet zeggen dat hiermee de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs definitief is overschreden, schreven we recent in een klimaatbericht, omdat dat over de lange termijn opwarming gaat.
Hoewel het verbreken van temperatuurrecords verwacht mag worden met de toenemende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer, was het jaar 2023 toch uitzonderlijk. Het was namelijk 0,2 °C warmer dan klimaatwetenschappers konden verklaren op basis van de lange termijn opwarming en de invloed van El Niño en andere bekende korte termijn variaties, zoals vulkanisme en de concentratie aerosolen. Dat is een enorm verschil op de wereldschaal. Het jaar brak bovendien records met de hoogste zeewatertemperaturen ooit gemeten, met name in de Noord-Atlantische Oceaan, en een historisch lage zee-ijsbedekking rondom Antarctica.
Een nieuwe studie op basis van satellietmetingen toont nu aan dat een verandering van het reflecterend vermogen van de aarde, de zogenaamde albedo, wellicht het verschil van 0,2 °C kan verklaren.
Lichte oppervlakken, zoals wolken, sneeuw en ijs, zijn heel bepalend voor het reflecterend vermogen, oftewel de albedo, van de aarde. De aarde reflecteert ongeveer 30% van de inkomende zonnestraling en absorbeert de overige 70%. De nieuwe studie laat zien dat minder laaghangende bewolking een verschil van ongeveer 0,22 °C opwarming kan verklaren. Als er minder bewolking is, bereikt namelijk een groter deel van de zonnestraling het aardoppervlak. Dit was in 2023 met name het geval in de tropen en rondom gematigde breedtegraden. De bijdrage van de afname van sneeuw en ijs in de poolgebieden was ongeveer 0,03 °C.
Naast de temperatuurtoename die we mogen verwachten van klimaatopwarming door broeikasgassen, zijn er ook natuurlijke schommelingen in het klimaat die vorig jaar tot de warmtepiek leidden. Het begin van een nieuwe El Niño cyclus kan ongeveer 0,07 °C opwarming in 2023 verklaren. Daarnaast waren er ook nog een aantal andere factoren die aan de hoge temperatuur in 2023 kunnen hebben bijgedragen, zoals de relatief hoge zonne-intensiteit. Daarnaast zorgde de vulkaanuitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai in Tonga in 2022 voor een grote hoeveelheid waterdamp in de stratosfeer, die mogelijk tot wat extra opwarming kan hebben geleid. Een verminderde zwaveluitstoot door de scheepvaart kan ook bijgedragen hebben aan een sterkere absorptie van de zonnestraling en dus aan de opwarming. Maar deze laatste drie factoren kunnen samen maximaal 0,1 °C opwarming verklaren.
De vraag blijft echter of de afname van lage bewolking onderdeel is van natuurlijke schommelingen, veroorzaakt wordt door lagere aerosol concentraties (al dan niet door de afname van zwaveluitstoot door schepen), of onderdeel is van een nog onbekende terugkoppeling in het klimaatsysteem. Dat laatste zou betekenen dat het klimaat gevoeliger reageert op de toename van broeikasgassen dan eerder gedacht.
In de satellietmetingen vanaf 2013 is een trend te zien naar minder lage bewolking. Het is cruciaal om de oorzaak hiervan te achterhalen zodat toekomstprojecties van de opwarming van de aarde dit effect kunnen meenemen.
De opwarming van Nederland in het winterhalfjaar is het grootst bij noordoostenwind. Dit past bij...
22 januari 2025 - KlimaatberichtVandaag is Blue Monday, de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar. De dagen zijn kort, de zon ...
20 januari 2025 - KlimaatberichtDe satelliet EarthCARE ziet vanuit de ruimte de natuurbranden in Los Angeles. Op deze satelliet z...
17 januari 2025 - NieuwsberichtHet vriest, het is glad, autoruiten zijn bevroren, maar in De Bilt is deze winter nog geen ijsdag...
15 januari 2025 - Klimaatbericht