Nieuwsbericht

Donderdag kans op storm met veel regen door ex-orkaan Kirk

09 oktober 2024

West-Europa krijgt donderdag 10 oktober te maken met een storm die nu nog als zware orkaan Kirk over de Atlantische Oceaan raast. Sinds vorige week is in onze weersverwachting te zien dat er ook in Nederland mogelijk gevaarlijk weer met zware windstoten en veel regen op komst is.

Update woensdag 9 oktober

Vanmiddag begint het te regenen in Limburg. De zwaarste neerslag wordt vanavond verwacht en de neerslagintensiteiten nemen in de loop van de nacht weer af. In het zuidelijke deel van Limburg valt rond 40 millimeter neerslag, in het uiterste zuiden rond 50 millimeter. Plaatselijk kan er wateroverlast overlast staan. Wat kan ik verwachten en wat kan ik doen? 

Update dinsdag 8 oktober

De weermodellen laten zien dat ex-orkaan Kirk steeds zuidelijker Europa bereikt. De storm gaat voor veel neerslag in Frankijk, Luxemburg en Duitsland zorgen. Voor Nederland lijkt de impact nu mee te vallen, wellicht wat regen in Limburg.

Update maandag 7 oktober

Op de Atlantische Oceaan bevindt zich op dit moment een tropische cycloon genaamd Kirk. Kirk is een (voormalig categorie-4) orkaan en beweegt zich langzaam richting Europa. Hoe hard de wind en vooral de windstoten donderdag in Nederland zullen worden en hoe ver landinwaarts deze komen, hangt af van de precieze route die de storm aflegt. Uit de laatste gegevens blijkt dat Kirk zuidelijker uitkomt en dus niet direct over ons land zal trekken. In dat geval kan het in Nederland wel hard gaan waaien en regenen maar zal de impact waarschijnlijk minder groot zijn.  

Hoe hard de windstoten in Nederland worden en hoe ver landinwaarts deze komen, hangt af van de precieze route die de storm aflegt

Extra-tropische transitie 

Op zijn pad naar het noorden ontmoet Kirk steeds kouder zeewater, en ondervindt meer effect van het draaien van de aarde. Hierdoor verliest de orkaan zijn cirkel-symmetrische vorm, en gaat steeds meer op een normale extra-tropische cycloon lijken, een ‘gewone’ storm. Dit proces wordt extra-tropische transitie genoemd. Tijdens dit proces zwakt de storm meestal af. Hierna kan de storm weer sterker worden, ook doordat de storm nog eigenschappen bij zich draagt van een orkaan. Dit zorgt ervoor dat zulke voormalig tropische cyclonen bij aankomst in Europa bovengemiddeld sterk zijn. 

Atlantische orkanen die Europa bereiken 

In de afgelopen 40 jaar kwam 10% van de Atlantische orkanen in Europa aan land

Na orkaan Ophelia die in oktober 2017 in Ierland aan land kwam, is Kirk opnieuw een tropische cycloon die direct naar Europa ‘afzwaait’, zonder eerst het Caribisch gebied of de Verenigde Staten te hebben bezocht. In de afgelopen 40 jaar kwam 10% van de Atlantische orkanen in Europa aan land, dat is ongeveer één per jaar. Het Atlantische orkaanseizoen duurt van 1 juni tot 30 november. Het traject van Kirk komt het meest voor in september omdat dan de zeewatertemperatuur op de Atlantische oceaan daar het warmst is. 

kaart van 7 oktober 2024 met de baan die storm Kirk aflegt richting Europa
De baan die storm Kirk aflegt richting Europa, kaart van 7 oktober. (Bron: Nationaal Hurricane Center)
oude kaart van 5 oktober 2024 met de baan die storm Kirk aflegt richting Europa
Oude kaart van 5 oktober, toen leek storm Kirk nog recht op Nederland af te gaan. (Bron: Nationaal Hurricane Center)

Komt dit door klimaatverandering?  

Door klimaatverandering breidt het gebied waar tropische cyclonen kunnen voorkomen zich geleidelijk naar het noorden uit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit in een warmer klimaat vaker kan leiden tot ‘afzwaaiers’, tropische cyclonen die vrijwel direct na hun ontstaan, richting het noorden trekken, en zo dus ook vaker Europa kunnen bereiken. De intensiteit en hoeveelheid neerslag in de ex-tropische cyclonen neemt ook toe. Bij elke graad opwarming kan de atmosfeer 7% meer water bevatten.   

Waarom is dit storm Kirk en niet storm Ashley? 

Als een storm een overblijfsel is van een tropische storm of orkaan met – in dit geval – de naam Kirk en hij de Atlantische Oceaan is overgestoken, verwijzen wij naar deze storm als ex-orkaan Kirk. Dit doen we om verwarring over naamgeving te voorkomen.  

KNMI-nieuwsbericht door Hylke de Vries, Nadia Bloemendaal en Anika Hoekstra. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Centres wereldwijd

    De opwarming van de aarde zorgt voor steeds meer extreem weer. Tien jaar geleden is wereldwijd ge...

    21 maart 2025 - Nieuwsbericht
  2. Blauwe luchten vijf jaar na de corona-lockdown

    Tijdens het corona-voorjaar van 2020 maakten we melding van zeer blauwe luchten. Deze week waren ...

    21 maart 2025 - Klimaatbericht
  3. Zonnigste start van het jaar in 60 jaar

    Aan het einde van de herfst en het begin van de winter mopperden we nog vaak over het grijze weer...

    19 maart 2025 - Klimaatbericht
  4. Het wordt warmer en warmer deze week

    Deze week wordt het van maandag tot vrijdag volgens de verwachting elke dag warmer. We beginnen b...

    17 maart 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten