Nieuwsbericht

Update hazardkaart Groningen 2017

15 juni 2017

Het KNMI heeft op basis van nieuwe metingen en berekeningen een nieuwe versie van de seismische hazardkaart voor Groningen gemaakt. Hieruit blijkt dat de seismische dreiging – de dreiging door aardbevingen – nauwelijks is gewijzigd. In het noordelijk deel van het Groningen-gasveld is een lichte daling van de seismische dreiging te zien en in het zuidelijk deel een lichte stijging.

De nieuwe seismische hazardkaart is tot stand gekomen dankzij nieuwe kennis over de ondergrond en metingen uit het uitgebreide netwerk van de ruim honderd seismische stations in Noord-Nederland. Deze kaart is een update van de seismische hazardkaart Groningen uit 2016.

De seismische hazardkaart geeft een inschatting weer van de mogelijke grondversnellingen door aardbevingen in de toekomst

De berekeningen laten zien dat in het noordelijk deel van het Groningen-gasveld de seismische dreiging met maximaal 0,05g is afgenomen en in het zuidelijke deel met maximaal 0,05g toegenomen. Deze af- en toename zijn vooral het gevolg van het verplaatsen van de bevingen naar het zuiden van het Groningenveld. De verplaatsing is vorig jaar al waargenomen in het seismisch moment, een maat voor de vrijgekomen energie. Het maximum van de te verwachte grondversnelling is licht gestegen van 0,22g in 2016 naar 0,24g. 

Deze waarden krijgen (verdere) betekenis als deze gecombineerd worden met de kwetsbaarheid, bij een stevig gebouwde woning geeft de waarde bijvoorbeeld een ander risico dan bij een die zwak is.

Seismische hazardkaart Groningen 2017 ©KNMI

De seismische hazardkaart beschrijft de dreiging ten gevolge van de bevingen. Hiervoor wordt de te verwachte grondversnelling berekend met een overschrijdingskans van eens in 475 jaar.

De grondversnellingen dienen als input voor de richtlijnen van bouwkundige versterkingen in het Groningse gebied

Grondversnellingen, uitgedrukt in eenheden van g, geven het effect van aardbevingen aan het aardoppervlak weer. In Noord-Nederland treden de aardbevingen door gaswinning dicht onder het aardoppervlakte op. Dit in tegenstelling tot natuurlijke aardbevingen zoals in Zuid-Limburg. Omdat de aardbevingen in Noord-Nederland ondiep zijn worden hier ook lichte bevingen goed gevoeld. Dat maakt het belangrijk om de grondversnellingen te meten en berekenen. De grondversnellingen zijn ook van belang als input voor de richtlijnen van bouwkundige versterkingen in het Groningse gebied van huizen en infrastructuur.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten