Zeer koude lente

01 juni 2021

Afgelopen lente was zeer koud, met een gemiddelde temperatuur van 8,1°C ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 9,9 °C. De laatste keer dat de lente zo koud verliep was in 2013, met een gemiddelde temperatuur van 7,4 °C. De drie maanden van de lente waren allemaal kouder dan normaal. In De Bilt werd geen enkele zomerse dag geteld in deze lente.

Uitzonderlijk koud

April en mei waren allebei zeer koud, met respectievelijk 6,7 °C tegen 9,8 °C normaal en 11,2 °C tegen 13,4 °C normaal. De combinatie van zo’n uitzonderlijke koude april en mei (gezamenlijke gemiddelde temperatuur) zes keer vaker voor.

Meer vorstdagen, geen zomerse dagen

De lente telde in De Bilt in totaal zestien vorstdagen (minimumtemperatuur onder 0,0 °C) tegen twaalf normaal. Het aantal warme dagen lag met vijf ruim onder het langjarig gemiddelde van zestien. De lente telde geen zomerse dagen, normaal zijn dit er vier.  

Natte lente

De lente was nat met gemiddeld over het land 174 millimeter neerslag tegen het langjarig gemiddelde van 148 millimeter. Maart was vrij droog, april kende een normale hoeveelheid neerslag en mei was een zeer natte maand.

De meeste neerslag viel in het midden en noordoosten, met plaatselijk circa 220 millimeter. Het droogst was het in het zuidwesten met lokaal slechts circa 110 millimeter neerslag. In De Bilt viel 184 millimeter tegen 159 millimeter normaal.

Winterse neerslag

Winterse neerslag kwam in alle maanden voor, maar het meest opvallend was de sneeuwval op 7 april met in het zuidoosten een kortdurend sneeuwdek van 2 tot 5 centimeter. In de Limburgse heuvels is zelfs lokaal meer dan 10 centimeter gevallen op die dag. Op 7 mei werd het in Brabant even wit, dat is sinds 1935 niet meer zo laat voorgekomen.

Zon

Met over het land gemiddeld 567 uren zon tegen 567 uur normaal was er deze lente een normale hoeveelheid zon. Maart en april waren beide vrij zonnig, mei was juist vrij somber. Het zonnigst was het zoals gebruikelijk in het voorjaar langs de kust met in Vlissingen 662 uren zon. Het somberst was het in het oosten van het land met in Twenthe 508 uren zon. In De Bilt scheen de zon 535uur tegen 546 uur normaal.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

Lees het volledige seizoensoverzicht van lente 2021

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten