Nieuwsbericht

Zware storm trekt over Nederland

11 januari 2018

De storm die woensdag 10 januari over ons land trok heeft geleid tot grote schade en veel overlast. Het KNMI gaf voor de noordwestelijke provincies code oranje, de één na hoogste waarschuwing, af voor zeer zware windstoten op grote schaal. Elders in het land geldt code geel voor zware tot zeer zware windstoten.

Het stormweer bereikte zijn hoogtepunt rond het middaguur. Op veel plaatsen gingen bomen om waardoor wegen werden versperd. Ook verschillende gebouwen liepen schade op aan daken en gevels. De storm leidde tot hoge waterstanden langs de kust. Rijkwaterstaat heeft voor het eerst in de geschiedenis alle vijf stormvloedkeringen gesloten.

Het onstuimige weer hing samen met een zeer actieve depressie die net ten noorden van de Waddeneilanden naar het oostelijke deel van de Noordzee trok. In de nacht van dinsdag op woensdag trok een eerste buienlijn over ons land met lokaal zeer heftige windstoten vooral in de zuidelijke helft van het land. De buien gingen op een aantal plaatsen vergezeld van hagel en onweer. Daarna nam de wind tijdelijk iets in kracht af waarna zich een omvangrijker windveld over Nederland kon uitbreiden.

De wind zwol langs de hele kust aan tot storm (windkracht 9) en in het noordwesten tot zware storm (windkracht 10) met herhaaldelijk windstoten van 120 tot 125 km/uur

Op Vlieland is zelfs enkele uren achtereen windkracht 10 gemeten. De laatste keer dat een storm in ons land gedurende minstens een uur deze kracht had was op 13 september vorig jaar, toen Nederland te maken kreeg met de eerste herfststorm van het seizoen. De zware storm van 3 januari 2018 was de tiende van deze eeuw (zie overzicht van zware stormen sinds 1910).

De hoogste windstoten in het begin van de middag zijn gemeten op Vlieland (124 km/uur), de Houtribdijk (119 km/uur en op Texelhors en in IJmuiden (118 km/uur). Tijdens de zware buien die woensdagochtend over ons land trokken zijn lokaal valwinden voorgekomen met volgens voorlopige cijfers uitschieters van 141 km/uur in Vlissingen en 122 km/uur in Herwijnen.

Zware storm aan de Nederlandse kust. De storm leidde tot hoge waterstanden langs de kust. (Bron: Tineke Dijkstra)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten