Uitleg over

Zomer

De zomer begint op de langste dag van het jaar. Op die dag staat de zon het hoogste aan de hemel.

Het begin van de zomer, de zomerzonnewende, valt rond 21 juni. Dit jaar - heel bijzonder - is dat al op zaterdag 20 juni, om 23.43 uur Nederlandse tijd om precies te zijn. De zon bereikt dan de kreeftskeerkring. Hierna worden de dagen in het noorden weer korter. Meteorologen rekenen juni, juli en augustus tot het zomerseizoen. Maar ook voor en na die tijd kan het zomers zijn. Het zomerhalfjaar duurt van mei tot en met oktober.

Zomerse en tropische dagen

Vooral in juli en augustus is de kans op zomerse of tropische temperaturen het grootst. Landelijk (gemiddeld over 1981-2010) telt juni vier, juli acht en augustus zeven zomerse dagen (25 graden of warmer). In het zuiden zijn twee tropische dagen (30 graden of meer) in juli en augustus heel gewoon.

Door het koude zeewater blijft de temperatuur aan zee in het begin van de zomer achter. Later in het seizoen kan het ook hier tropisch worden. Opmerkelijk zijn de verschillen in nachttemperaturen. In Eelde ligt het minimum 's zomers op 11,0 tegen 14,3 graden in Vlissingen. Vooral na een lange warme periode blijft het aan de kust 's avonds aangenaam.

Vlinder in een bloemenveld
Vlinder in een bloemenveld (Bron: Jannes Wiersema)

Zomertemperatuur

Het zomergemiddelde bedraagt in ons land 16,4 graden, in De Bilt 17,0 graden gemiddeld over 1981-2010. De uitersten gemiddelden van de laatste ruim honderd jaar lagen in De Bilt tussen 14,1 (1907) en 18,6 (2003). De zomers zijn tegenwoordig warmer. Tussen 1941 en 1970 lag het gemiddelde in De Bilt 0,7 graden lager. In het begin van de twintigste eeuw waren de zomers zelfs een hele graad kouder.

Klimaatscenario's wijzen op een gemiddeld verdere opwarming met meer hittegolven. Zo'n zeer warme periode kwam sinds 1901 eens in de drie jaar voor. 

Regenuren

De warmte leidt tot buien met soms veel regen. Door de korte duur van de buien biedt de zomer de minste regenuren. Landelijk gemiddeld regent het 117,4 uur tegen 208,2 uur in de winter. Toch is de zomer zo'n 15 millimeter natter dan de winter, maar minder nat dan de herfst. Gemiddeld over het land valt 's zomers 213,6 millimeter tegen 231,3 millimeter in de herfst.

Het noordwestelijk kustgebied is de droogste regio. In Den Helder en op Vlieland valt in drie maanden ongeveer 196 millimeter zomerregen tegen circa 250 millimeter lokaal in de provincies Groningen en Limburg.

Zonuren

De zomerzon is landelijk gemiddeld 602,6 uur te zien is. De lente telt 512,5 zonuren, de herfst slechts 315,6 uur. Het noordwestelijk kustgebied met de Wadden hebben 's zomers de meeste zon: 655,4 uur in Den Helder. Vlissingen doet er met 646 zonuren nauwelijks voor onder maar oostelijk Brabant ziet de zon doorgaans iets minder dan 600 uur.

Meer uitleg over

  • Sneeuw met kerst. Helaas komt het niet heel vaak voor. Het laatst in 2009 en 2010.

    Kerstweer

    Een witte kerst, vorst, gladheid of juist warm. Wat voor weer is het zoal met kerst?
  • Luchtspiegeling bij Ameland (Bron: RWS Waddenzee/Lieuwe Klabbers)

    Zomers Waddenweer

    Het temperatuurverloop op de Wadden is een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het er toch warm zijn.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over