Klimaatbericht

Arctisch zee-ijs wordt vooral snel dunner

23 oktober 2018

Dat het Arctische zee-ijs vanwege de sterke opwarming steeds verder wegsmelt, werd in het klimaatbericht van vorige week uitgelegd. Toch is nu het grootste probleem niet het steeds kleiner wordende oppervlak, maar het dunner worden van het zee-ijs. In de toekomst gaat echter ijsterugtrekking een grotere rol spelen, waardoor de opwarming steeds sneller gaat.

Dunner zee-ijs

Zee-ijs staat in contact met milde atmosfeer, maar ook met relatief warm oceaanwater, waardoor het van alle kanten kan afsmelten: van de zijkant, van boven, en van onderen. Zowel observaties als klimaatmodellen laten zien dat het dunner worden van zee-ijs momenteel veel belangrijker is dan de terugtrekking. Preciezer gezegd: het volumeverlies van Arctisch zee-ijs wordt anno 2018 voor ongeveer 80 procent bepaald door het dunner worden van het zee-ijs, en slechts voor 20 procent doordat het ijs zich terugtrekt.

Toekomstprojecties

Voor het maken van de beste schattingen van toekomstige veranderingen in het klimaat hebben we klimaatmodellen nodig. Het KNMI speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een nauwkeurig mondiaal klimaatmodel (EC-Earth) waarmee we kunnen bestuderen welke gevolgen Arctische veranderingen met zich meebrengen. De modelresultaten laten zien dat zee-ijsterugtrekking in de toekomst een steeds belangrijker rol gaat spelen in het volumeverlies van Arctisch zee-ijs (figuur 1). Omdat dit de opwarming van het noordpoolgebied relatief sterk doet toenemen (vergeleken met het dunner worden), is de verwachting dat de temperaturen in het Arctische gebied steeds sneller stijgen.

Versnellende opwarming

De huidige opwarming van het noordpoolgebied wordt nog enigszins in toom gehouden doordat het zee-ijs vooral dunner wordt. Omdat het slinken van het zee-ijsoppervlak in de toekomst een steeds belangrijker rol zal gaan spelen, is de verwachting dat de Arctische opwarming steeds sneller gaat.

KNMI-klimaatbericht door Richard Bintanja

 

 

Figuur 1. Toekomstsimulatie van Arctisch zee-ijsdikte (SIT) en zee-ijsoppervlak (SIA) waaruit blijkt dat tegenwoordig vooral de zee-ijsdikte afneemt, terwijl in de toekomst vooral het zeeijs-oppervlak afneemt.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Ontdooiend permafrost versterkt opwarming

    Grote delen van de bodem in Siberië, Scandinavië en Canada zijn permanent bevroren. Deze permafro...

    18 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Japanse kersenbomen bloeien steeds vroeger

    Japanse kersenbomen komen steeds vroeger in het seizoen in bloei: ruim tien dagen eerder dan sind...

    13 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Arctisch zee-ijs neemt af, maar kent de afname een kantelpunt?

    Rond deze tijd van het jaar is de ijsbedekking in het noordpoolgebied op z'n hoogst. Door de opwa...

    11 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Europees hitterecord is nu officieel 48,8°C

    De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft officieel vastgelegd dat het temperatuurrecord ...

    08 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten