Nieuwsbericht

De winter die toch begon

01 maart 2018

Na bijna twee maanden met amper vorst konden de schaatsen aan het einde van de meteorologische winter toch nog uit het vet. De wisseling van de maand is zelfs in jaren niet zo koud geweest. De laatste dag van de meteorologische winter was met een landelijk laagste temperatuur van -10,5 graden in Woensdrecht de koudste van het seizoen. Op veel plaatsen bleef het overdag 5 tot 7 graden vriezen. In De Bilt werd het op 28 februari niet warmer dan -4,6 graden.

De laatste dag van de winter was daarmee in De Bilt de enige ijsdag (maximumtemperatuur onder nul) van dit seizoen. Normaal telt de winter hier zeven ijsdagen. Landelijk zijn op verschillende plaatsen drie ijsdagen voorgekomen. Sneeuwbuien die zich in de koude lucht boven het veel warmere water van de Oostzee en Noordzee vormden leverden op de Waddeneilanden plaatselijk meer dan 15 centimeter sneeuw op. Door de harde wind kwam het daar ook tot stuifsneeuw.

Februari was veruit de koudste maand van het drieluik van de winter met een gemiddelde temperatuur van 0,7 graden ruim 2,5 graad kouder dan het langjarig gemiddelde. Januari was juist 2,5 graden warmer dan normaal en eindigde in de top 10 van de zachtste januarimaanden in ruim honderd jaar. December was ook zacht waardoor het KNMI de winter van 2018 als vrij zacht classificeert. De gemiddelde temperatuur van deze winter was in De Bilt 3,7 graden tegen 3,4 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010).  

De zachtste dag van de winter was 24 januari met 14,7 graden in Woensdrecht, voor die tijd van het jaar een uitzonderlijke hoge temperatuur. In totaal leverde de winter in De Bilt 33 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) waarvan 23 in februari.  

Code rood voor sneeuw en storm

Gemiddeld viel landelijk omstreeks 225 tegen 208 millimeter normaal. Februari was de droogste maand met landelijk 23 millimeter neerslag. Op 10 en 11 december kreeg ons land te maken met langdurige sneeuwval. Op veel plaatsen lag korte tijd 15 tot 20 centimeter, op de Veluwe lokaal 30 centimeter. Het KNMI gaf code rood uit. Op veel plaatsen liep het verkeer vast en kwam het openbaar vervoer volledig tot stilstand. Dat was ook het geval op 18 januari toen Nederland getroffen werd door een zware tot zeer zware storm. Met windstoten van 120 tot 125 kilometer per uur tot ver in het binnenland hoort de storm bij de top 10 van de zwaarste in bijna vijftig jaar.

Zonovergoten slot

Na een lange periode met vaak bewolkt weer scheen de zon de laatste dagen zo veel dat de winter als geheel een stuk zonniger was dan normaal. Gemiddeld over het land scheen de zon 244 uur tegen 196 uur normaal. Vlissingen was de zonnigste plaats met ruim 285 uur winterzon. Februari was met landelijk 162 uur zon een van de zonnigste sinds het begin van de metingen. Ook in De Bilt scheen de zon 159 uur. Daarmee was deze maand de zonnigste sinds het begin van de metingen in 1901. Op de tweede plaats staat februari 2003 met 158 uur zon.

foto van dauw op gras in de winter met opkomende zon
(Bron: Jannes Wiersema)

Recente nieuwsberichten

 1. Satellieten meten smeltend zee-ijs

  Het Arctische zee-ijs neemt niet alleen af in oppervlak maar ook in dikte. Bij het huidige tempo ...

  12 februari 2019 - Nieuwsbericht
 2. Kans op Elfstedentocht eens in twaalf jaar

  De kans op een periode die koud genoeg is voor een Elfstedentocht is nu ongeveer eens in de twaal...

  07 februari 2019 - Nieuwsbericht
 3. Waar blijft de Elfstedentocht?

  Aanstaande vrijdag 8 februari 2019 is het 8070 dagen geleden dat de laatste Elfstedentocht werd v...

  05 februari 2019 - Nieuwsbericht
 4. Benelux bundelt krachten voor kernstopverdrag

  Het kernstopverdrag verbiedt nucleaire explosies door wie dan ook, waar dan ook ter wereld. Neder...

  31 januari 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten