Schapen schuilen in de schaduw onder een boom
Foto: Jannes Wiersema

Juni is het nieuwe juli

23 mei 2022

Sinds begin vorige eeuw is de temperatuur in De Bilt in alle maanden toegenomen, gemiddeld met ruim 1,6 graden. De maand juni is nu even warm als juli in het klimaat van 1930. Daarmee is juni het nieuwe juli.

Alle maanden zijn opgewarmd 

De temperatuur in De Bilt is sinds 1901 in elke kalendermaand gestegen (figuur 1). De variaties in temperatuur van jaar op jaar zijn groot (dunne lijn voor juni). In juni 1991 was het gemiddeld 12,7 graad, een jaar later in juni 1992 maar liefst 17,2 graden, een verschil van bijna vijf graden. Deze variaties hangen samen met toevallige variaties in het overheersende weerstype gedurende die maand. De gestage opwarming door klimaatverandering wordt beter zichtbaar in de trendlijnen die alleen de langzamere variaties laten zien (dikkere lijnen voor alle maanden). 

Maandtemperatuur fluctueert rond een stijgende trend 

De snelheid van de opwarming per maand verschilt sterk van jaar tot jaar. Toevallig een aantal jaren met wat koudere aprilmaanden door wat vaker wind uit het noorden kunnen ervoor zorgen dat de trendlijn tijdelijk minder snel oploopt of zelfs een afkoeling laat zien (zoals in de jaren ’70). Deze toevallige variaties verdwijnen als we over het hele jaar middelen (zwarte lijn). Wat overblijft is een gestage opwarming,  die grotendeels wordt veroorzaakt  door de toenemende  hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. 

Juni is nu even warm als zijn warmere buurmaand vroeger was 

Het klimaat bepalen we standaard over een periode van 30 jaar, de klimaatnormaal. De temperatuur in juni in het huidige klimaat (1991-2020) is nu net zo hoog als de temperatuur in juli in het klimaat van begin vorige eeuw (1901-1930) (gekleurde dikke lijnen op de zwarte stippellijn, beide zijn 16,2 graden). Daarmee is juni het nieuwe juli. 

KNMI-klimaatbericht door Peter Siegmund 

Figuur 1. Trendlijnen van de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt in 1901-2021. Dikke lijnen: de klimaatnormalen voor juli 1901-1930 en juni 1991-2020. De waarde van de trendlijn in het grijze vlak verandert nog als er nieuwe jaren bijkomen. ©KNMI.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Onderzoeksstation Cabauw bestaat 50 jaar

  Het KNMI onderzoeksstation Cabauw bestaat ruim 50 jaar en dat wordt 29 september gevierd. Het sta...

  28 september 2023 - Klimaatbericht
 2. Wat maakt de huidige klimaatverandering zo bijzonder?

  Klimaatverandering is van alle tijden. Maar wat de opwarming van nu anders maakt, is dat de mens ...

  28 september 2023 - Klimaatbericht
 3. Seismometers registreren explosies tijdens de oorlog in Oekraïne

  Meetgegevens van seismometers in Oekraïne kunnen gebruikt worden om inzicht te krijgen in explosi...

  22 september 2023 - Klimaatbericht
 4. Waarom viel er zoveel regen in de landen rond de Middellandse zee?

  De extreme neerslag die afgelopen weken viel in Griekenland en Libië is heviger geworden door kli...

  19 september 2023 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten