Uitleg over

Storm

We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit.

Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt. 

Effect storm

Een storm leidt tot schade aan dakpannen en schoorsteenkappen en veroorzaakt lichte schade in de bossen. Tijdens een storm wagen alleen zwaluwen en eenden zich nog in de lucht. Alle insecten blijven aan de grond. Op zee zijn hoge golven te zien met zware schuimstrepen en rollers. Door verwaaid schuim is het zicht boven zee slecht.

Stormgetal als indicatie voor zwaarte 

Voor iedere storm sinds 1970 heeft het KNMI de bijzonderheid bepaald in de vorm van het ‘stormgetal’.  Dit getal geeft een indicatie voor de zwaarte van de windstoten tijdens een storm, gemiddeld over Nederland. Het stormgetal wordt hoger naarmate op meer KNMI-stations in Nederland zeer zware windstoten worden gemeten. De waargenomen windstoten worden op ieder station vergeleken met de voor die plek geldende herhalingstijden van dergelijke stoten.  Een windstoot van 100 km/uur aan zee zal daardoor minder meewegen in de berekening dan een stoot van 100 km/uur ver in het binnenland.

Naamgeving van stormen

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In uitzonderlijke gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Veelgestelde vragen en antwoorden over de naamgeving van stormen.

Stormwaarschuwingen

Bij zware windstoten geeft het KNMI een waarschuwing uit. Voor de scheepvaart en voor de verschillende districten geven we aparte stormwaarschuwingen uit. 

De eerste herfststorm komt vaak in november langs. Een zomerstorm komt niet vaak voor. In het recreatieseizoen met veel caravans op de weg en kwetsbare zeilboten op het water leidt dit al snel tot gevaarlijke situaties en grote problemen. Op de website Meteoalarm wordt door het KNMI in Europees verband gewaarschuwd voor storm en windstoten.

Meer uitleg over

  • Weerkaart van een depressie ©KNMI

    Depressie

    Een depressie is een gebied met lage luchtdruk die ontstaat in het grensgebied tussen twee verschillende luchtsoorten.
  • illustratie hitte

    Hitte

    Aanhoudende hitte kan gevaarlijk zijn. Vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid zijn gevoelig voor hitte. Vanaf code oranje is het voor iedereen raadzaam op te letten.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over