Nieuwsbericht

KNMI zoekt neerslagwaarnemers

01 december 2020

Dag in dag uit tappen ruim 300 neerslagwaarnemers iedere ochtend op een vast tijdstip handmatig de regenmeter af. De hoge dichtheid van het neerslagmeetnetwerk van het KNMI wordt in stand gehouden door deze vrijwilligers. We zijn op zoek naar nieuwe waarnemers!

De hoeveelheid neerslag kan over kleine afstanden sterk verschillen. Om de verdeling van de hoeveelheid neerslag nauwkeurig in kaart te brengen, beschikken we naast de automatische weerstations ook over een netwerk van neerslagwaarnemers. Dit vrijwilligersnetwerk bestaat al sinds 1866. Zonder deze mensen zou de neerslagkaart verre van volledig zijn.

De waarnemingen worden gebruikt als referentie voor onze automatische weerstations en de radar en dragen bij aan de waarschuwingen voor extreem weer, klimaatonderzoek en verwachtingen voor bijvoorbeeld droogte. De gegevens zijn terug te zien in onze dagelijkse neerslagkaarten en de neerslagkaart van de lopende maand

Wie zoeken we precies?

Waarnemers gezocht in de buurt van: Boxtel, Epen, Hoek van Holland, Maasland, Marken, Schellingwoude, Schinnen, Swifterbant, West-Terschelling en Woltersum

We zoeken waarnemers met een open en ruime tuin van minimaal 6 bij 6 meter, waar weinig grote obstakels omheen staan. Dit om te voldoen aan de internationale eisen, vastgesteld door het Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). We zoeken nieuwe locaties in de buurt van: Boxtel, Epen, Hoek van Holland, Maasland, Marken, Schellingwoude, Schinnen, Swifterbant, West-Terschelling en Woltersum. De waarnemers ontvangen een KNMI-regenmeter die zij elke ochtend rond 9.00 (wintertijd) of 10.00 (zomertijd) moeten aftappen. De waardes geven zij door aan het KNMI.

Bent u enthousiast? Of kent u iemand die interesse heeft? Stuur ons een e-mail, dan nemen we graag contact met u op. 

Update 2 december: we hebben in korte tijd veel reacties gehad en zijn voorlopig voorzien. Hartelijk dank! Mochten we nog meer waarnemers zoeken, vermelden we dit op onze website.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. ’s Werelds breedste gletsjer vertoont barstjes

  De breedste gletsjer ter wereld is de Thwaites gletsjer, gelegen in West-Antarctica. Deze gletsje...

  16 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 2. Zwaarste aardbeving in Groningen-gasveld 10 jaar geleden

  Bij Huizinge vond 16 augustus 2012 's avonds een aardbeving plaats van 3,6 magnitude op de schaal...

  15 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 3. Spitsbergen: een archipel op de rand van het Noordpoolgebied

  Sommigen zeggen dat het landschap er onherkenbaar is veranderd, zeker vergeleken met vijftig jaa...

  09 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 4. Meerjarige droogtes in Nederland waterland?

  De zomer van 2022 wordt gekenmerkt door droogte. Het neerslagtekort en de hoeveelheid water in de...

  02 augustus 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten