Kaart met alle weerstations van het WOW-netwerk
©KNMI

Weernetwerk WOW valt in de prijzen

05 september 2022

Het WOW-netwerk, een initiatief van het Britse Met Office, ontvangt de Technology Achievement Award 2022 voor belangrijke technologische innovaties op het gebied van meteorologie en aardobservatie. WOW is een platform waarop iedereen weerwaarnemingen kan delen, bekijken en vergelijken. KNMI is één van de partners in dit wereldwijde WOW-meetnetwerk, samen met de nationale weerdiensten van België, Nieuw-Zeeland, Australië, Zweden en Ierland.

Deelnemers kunnen hun metingen delen, bekijken en vergelijken 

De Weather Observations Website (WOW) is in 2011 gelanceerd en in 2015 door Nederland voorzien van een WOW-NL website. WOW biedt een crowdsourcing platform voor het verzamelen, delen en opslaan van weermetingen, ongeacht de herkomst of kwaliteit. Op de website WOW-NL kunnen deelnemers hun metingen bekijken en vergelijken met die van andere deelnemers en officiële weerstations in de buurt. 

Eigen weerstation in tuin of op balkon

Het platform is erg in trek bij particulieren met een weerstation in hun tuin of op hun balkon. En bij scholen die het gebruiken in hun onderwijsprogramma over weer en klimaat. Omdat de betrouwbaarheid van de metingen sterk verschilt, doet het KNMI onderzoek naar methoden om de kwaliteit van de gegevens uit het WOW-netwerk te bepalen en te combineren met andere databronnen.

Crowdsourced data zijn waardevolle aanvulling

De metingen bevatten weerinformatie op locaties waar het KNMI zelf niet meet

Inmiddels zijn bijna 600 weerstations in Nederland aangesloten die dagelijks duizenden waarnemingen leveren en dat aantal groeit nog iedere dag. Voor het KNMI zijn deze ‘crowdsourced’ data een waardevolle aanvulling omdat het specifieke weerinformatie levert op locaties waar het KNMI zelf niet meet. De officiële KNMI-weerstations meten juist buiten de stad om zo invloed te verminderen van externe factoren. Dit doen we volgens de internationale regelgeving opgesteld door de Wereld Meteorologische Organisatie. Met temperatuurwaarnemingen van een uitgebreider netwerk in de stad kunnen we bijvoorbeeld gedetailleerder bepalen waar en wanneer tropische nachten voorkomen. WOW ondersteunt ook samenwerking met lokale initiatieven zoals het Senshagen-project in ‘slimme steden’ als Zwolle, waar een dicht netwerk in een woonwijk is ingericht om onderzoek te doen naar klimaatadaptieve maatregelen.“

European Meteorological Society

De prijs wordt maandag 5 september in het Duitse Bonn uitgereikt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Meteorological Society (EMS). EMS is het netwerk van meteorologische verenigingen in Europa. Met een aantal onderscheidingen worden uitmuntende bijdragen aan de wetenschap, haar toepassingen en communicatie gehonoreerd. De vorig jaar overleden klimaatwetenschapper Geert Jan van Oldenborgh ontving in 2021 de award voor de ontwikkeling van de KNMI Climate Explorer. 

kaart met alle weerstations van het WOW-netwerk
Kaart met alle weerstations van het WOW-netwerk
3 kaarten met de groei van het WOW-netwerk in Nederland in 2015, 2018 en 2021
Groei van het WOW-netwerk in Nederland. Het aantal stations op 1 januari 2015, 2018 en 2021 is weergegeven. ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten